Besøg på arbejdermuseet og politimuseet marts 2017

Søndag d. 5.marts tog 43 deltagere fra Historisk Samfund og fra Øst Danmarks Landbocenters senior afdeling med bus til København.

Da bussen passerede Danmarks sidst fundne vikingeborg fik deltagerne en orientering om Borgring.

Den blev bygget ca. 980 for at styrke Harald Blåtands magt. Borgen var omgivet af et skanseværk med tilspidsede træpæle. Der er ingen voldgrav, men Køge Ådal havde i vikingetiden én af Sjællands bedste naturhavne. Der graves stadig ved Borgring, men der er endnu ikke fundet huse, smykker eller lignende – kun en lille bitte glasperle. Der skal stadig graves til næste år.

Museum Sydøstdanmark vil gerne have Borgring optaget på listen over Unesco World Heritage – som er listen over umistelig verdensarv – sammen med de andre ringborge i Danmark.

Første stop på turen var Arbejder Museet i Rømersgade.

Deltagerne blev delt i 2 hold med følgende tema:

Forretningsliv i 1950´erne og Familien Sørensen.

Første besøg på omvisningen Forretningsliv var i museets kaffebar.

Vi fik fortalt om Rich´s – det, der drikkes – og om kiksekage, som dengang havde en gennemtrængende smag af palmin og kakao. De fleste af deltagerne kunne godt nikke genkendende til beskrivelsen.

Arbejder Museets forretningsgade viste, hvordan en typisk gade så ud i 1950´erne. Husmoderen skulle dengang gå fra butik til butik for at handle ind til aftensmaden.

Af butikker kan nævnes A.C. Hansens trikotage forretning med kjoler, strikkevarer, arbejdstøj og metervarer. Der var også amerikansk inspireret modetøj, så som cowboybukser samt dyre skjorte og damestrømper i det nye materiale – nylon.

Meyers ismejeri solgte smør fra store dritler, æg i løs vægt, mælk i glasflasker samt stangis til datidens isskabe.

Besøg i Familien Sørensens toværelses lejlighed på Østerbro i

1950´erne. Familien bestod af far og mor og 5 hjemmeboende børn.

Den yngste datter Yrsa blev boende i lejligheden indtil 1989, hvor hun flyttede på plejehjem. Arvingerne forærede alt indhold til arbejdermuseet. Gulvene er overalt de gamle ferniserede fyrretræsgulve. Flyttede man møblerne, ser man, at de altid har stået det samme sted. Der er simpelthen ferniseret uden om møblerne. Der var selvfølgelig lokum i gården. Der kom senere WC i forbindelse med køkkentrappen.

Frokosten blev indtaget i Café og Øl-Halle fra 1892. En meget fin anretning bestående af datidens inspireret pålæg og rugbrød samt mulighed for at nyde en øl af den gammeldaws type – bl.a. STAR. Der var mulighed for at købe snaps samt nyde en kop kaffe.

Efter en kort bustur var næste besøg Politimuseet, som var den tidligere STATION 6. Her boede stationslederen med sin familie samt de ugifte betjente. Der var også indrettet celler i bygningen.

Museet var opdelt i mange forskellige emner. Deltagerne havde på egen hånd mulighed for at se de mange forskellige afdelinger med hvert sit emne.

Her skal bl.a. nævnes

Efterforskningen, hvor der blev vist de mest moderne metoder, som bruges til identifikation af forbrydere.

Drabsrummet, som beskrev de forskellige former for drab begået i Danmark. Det var muligt , at læse beskrivelser om de mange drab samt se diverse drabsvåben knive, økser o.l. Det blev anbefalet, at børn ikke besøgte rummet.

Det var et spændende besøg, hvor det var muligt at få et indblik i politiets mange arbejdsområder før og nu.

Deltagerne kunne derefter sætte sig ind i bussen med kurs mod Sydsjælland mættet med de mange spændende indtryk.

Mogens Niss.