BESTYRELSESMØDE DEN 20. AUGUST 2018

HOS VAGN NIELSEN

Mødet blev afholdt hos Vagn Nielsen, Vordingborg. Tilstede var Jens Hallqvist, Aase Schmidt, Mogens Niss, Hanne Tømmerup, Leoni Pedersen, Poul Christensen, Mogens Bak-Hansen, Vagn Nielsen og Anette Christoffersen.

REFERAT AF MØDET DEN 24. MAJ 2018

Referatet blev godkendt.

AFVIKLEDE ARRANGEMENTER og aflysning af turen til Øland.

De afviklede ture er omtalt i tidligere referater og er på hjemmesiden. Igen må vi konstatere, at det er svært at få medlemmerne til at melde sig. Desværre må turen til Øland aflyses og turen den 29. sept. kan vi heller ikke gennemføre. Dels på grund af få tilmeldte, men dels fordi Herlufsholm Kirke er lukket yderligere et år, da man har fundet skimmelsvamp, også der ! Vi prøver at gennemføre turen til næste efterår (2019).

KOMMENDE ARRANGEMENTER

I stedet for turen den 29/9 vil vi prøve at få et foredrag af museumsmand Orla Madsen om Vitus Bering. Dette vil Mogens Bak få i værk.

ÅRBOGEN 2018

Slægtsforskernes Bibliotek havde tilbudt at lægge vore Årbøger (incl.tillæg) på nettet. Dette er nu gjort og de har ovenikøbet fundet eksemplarer af denne, som vi ikke selv har på arkivet. Arbejdet er gratis for os og er en fantastisk hjælp for dem, der vil finde og læse disse uvurderlige beretninger.

Til præsentation af årbogen skal vi finde et sted – enten Vordingborg eller Møn

Som forslag til artikler kom: Den katolske kirke i Vordingborg (som blev lukket i år) ved Inge Christensen, bryllupstraditioner på Møn i 1800-tallet,

K.E. Antonsens artikel om Suså (gl.) kommune, kvindefodbold i Kalvehave, om St. Heddinge kirke, om hulveje, som amatørhistorikere har fundet og opmålt, Niels Christiansen om strandinger og forlis, Allan Huglstad om ”Flipproletar” fra Næstved, om naturfredninger, Villa Gallina ved Gudrun Jessen, som skulle have en enorm viden om dette hyggelige og kendte sted.

Mange af disse emner vil Mogens Bak prøve at få plads til. Poul Christensen oplyste, at Sangill vil trykke vor bog, samt kuverter til udsendelse. Talte om at droppe girokort som betaling, da næsten alle har netbank/mobilepay.

PROGRAM FOR 2019

Aase havde været på Mosede-fortet, og deres interaktive udstilling kunne varmt anbefales. Samme tur kunne inkludere Kongelundsfortet og måske 8-tallet, dette kunne blive en ”kør-selv-tur” som Mogens Bak og Poul C. vil arrangere. Vagn og Mogens Niss ville se på en tur til Sorø Akademi og evt. Ørslev kirke.

Da der næste år kommer ”Skills” til Næstved, ville Aase spørge tidl. borgmester Henning Jensen om håndværk i byen og i særdeleshed om naverne og et besøg i deres ”hule” og måske foredrag af en rigtig naver. Netop Skills er et forsøg på at få flere håndværkere og der vil være eksempler på deres kunne og stolthed over et ordentligt håndværk.

Da foredrag måske kunne lokke flere til, kom der mange forslag. Bl.a. Per Wallsø om “Hovsa-Olsen” (missilet i Lumsås) , prof. Ulrik Langen om en anden version af Struense, en sjov bog om Danmarkshistorien af Asser Amdisen. En læsekreds kunne måske etableres, men man må selv melde sig (kunne foregå i private hjem).

SAMARBEJDE MED KOLLEGA-FORENINGER

Vi prøver fortsat at samarbejde om ture og foredrag.

ØGNING AF MEDLEMSTALLET

Vi kunne invitere relevante personer i forbindelse med turene og derved få endnu mere viden. Måske foredrag inden turene, som vi med held har gjort tidligere.

ØKONOMI

På kontoen står kr. 41.942,98. Vi er 253 medlemmer og 13 institutioner.

EVENTUELT

Anette havde et udklip fra Kristeligt Dagblad, hvori der var en artikel af Stina Wrang Elias. Denne kvinde fortæller i Årbogen fra 2016 om sin opvækst på Møn i 70´erne i et kollektiv. I dag er hun cand.scient.adm. og direktør for tænketanken DEA.

Næste bestyrelsesmøde blev aftalt til mandag den 1. oktober kl. 19.00 hos Mogens Niss, Nyborgvej 39, Næstved (afbud 4169 1753)

Referant Anette Christoffersen.