Bogøs Historie

-Anmeldelse af Bogø Lokalhistoriske forenings Årsskrift 2018.

Bogø rummer, med sine 13,07km2 og 1175 indbyggere, en masse historie som Bogø Lokalhistoriske Forening samler sammen, og har siden 2010 udgivet et flot og spændende årsskrift. Foreningen er i vækst, og tilføjer nye medlemmer hvert år, som således på nuværende tidspunkt udgør 110 medlemmer (BH; 75). 

Bogø Lokalhistorisk Forening lægger et kæmpe arbejde i at udbrede kendskabet til øens historie, og de mange spændende skæbner der bor eller har boet her. Udover et indbydende årsskrift driver foreningen også en fyldestgørende og velbesøgt hjemmeside, samt Facebook-side, hvor alle beretninger publiceres, og det vælter stadig ind med spændende ”godter” om øens historie fra lokalsamfundet. Ydermere arrangerer foreningen byvandringer, og det er tanken at der på sigt skal arrangeres historiske udflugter for medlemmer.

Årsskriftet er et flot layout i A4-størrelse, og består af 12 artikler (jf. 2018), samt bestyrelsens beretning for året 2018 og et referat af generalforsamlingen i 2019. hertil hører et væld af relevante og spændende billeder, så hver historie forenes med en visuel effekt, der skaber bedre forståelse og indlevelse. 

Artiklerne er en blandet skarre af historier om Bogø, med overvejende fokus på beretninger fra området og om lokalbefolkningen. Årsskriftet 2018 byder bl.a. på et spændende interview med en af øens landbrugsveteraner, som på mange måder var forgænger for moderne landbrug. Der er også fortællingen om ”Mordbrænderen” på Bogø – et mysterium der endelig er løst, samt beretningen om en bemærkelsesværdig kvinde ’s kamp for bevaringen af skolegang på Bogø og hendes betydning for lokalsamfundet i det hele taget. Der er også historier om ikoniske bygninger og områder på øen, som f.eks. møllerne gennem tiden, en lærerfamilie på Bogø Kostskole og kirkens sognefogeder. Det er i høj grad åbner øjne for hvilken betydning lokalhistorie har for et lille samfund. 

Umiddelbart skulle man ikke tro, at en så lille ø, med et beskedent indbyggertal, kunne rumme så megen historie, men netop der er en lokalforening og et årsskrift relevant, for det gør det muligt for sådanne historier at komme frem i lyset til glæde for alle.

Bogøerne er kendt for det stærke lokalsammenhold og fællesskab, som blomstrer i det rige foreningsliv og de uendelige muligheder af aktiviteter der tilbydes. Her hilser alle på alle, man kender hinanden på kryds og tværs i forskellige sammenhæng, og samles om traditioner og et fælles ønske om, at ville hinanden. Her bliver man budt velkommen med åbne arme, men man er også fri til selv at vælge til og fra. Fælles for alle er kærligheden til øen, og gennem den også dets historie.

Litteratur:

Bogøs historie: Årsskrift 2018, Bogø Lokalhistoriske Forening, 2019.