Fortællinger fra Præstø II. Redaktion: Hans Chr. Thomsen & Svend-Erik Olsen, Kumpanernes Forlag, 2018. Pris 250 kr.
Fortællinger fra Præstø blev anmeldt af undertegnede i Historisk Samfund for Præstø Amts årbog 2017. I slutningen af 2018 kom så fortsættelsen.
I forordet af den nyeste bog kan man læse hvem man er tak skyldig, og der er kommet nye fortællere til, og selv om bogen – som sin forgænger – er underholdende og forsøger at underholde, så er der nu en bedre balance mellem det underholdende på den ene side og så det alvorlige og det oplysende på den anden side, som det er anmelderens opfattelse at god historieformidling skal være.
Ikke mindre end 31 fortællinger er der i bogen.
En munter fortælling om noget af kulturlivet i Præstø oplevet som tilflytter kan man læse i Henny Jørgensens: Tilflytter til Præstø. Og mere om kulturlivet følger i Hans Chr. Thomsens: Jeppe Heins vandkunst i Præstø – der egentlig mest blot handler om en af byens store og internationalt kendte sønner Jeppe Hein og samme forfatters Når hjerter slår i takt, der handler om Præstøkoret ledet af den prisbelønnede Charlotte Dagnæs-Hansen. Her bemærkes også tilflytternes store betydning for kor og for byen Præstø. Hans Chr. Thomsen beskriver også populærkulturen i Da pigtråden kom til byen om udviklingen fra pigtråd til popmusik med omtale af grupper og spillesteder. Men den måske mest spændende artikel (og indholdet ukendt for anmelderen) er Hans Chr. Thomsens omtale af fundet af kalkmalerier i Skibinge kirke for ca. 10 år siden, hvor en restaurering fra Nationalmuséet bragte sjældne Lukas Cranach inspirerede kalkmalerier frem.
Fortællinger af mere kriminalistisk tilsnit er Hans Christian Thomsens: ”Volkewagner i Præstø”, der omhandler et pengeskabskup i byen, en større sum penge og deres tilslørede oprindelse. Hvis man ikke kender historien, skal læseren have lov til selv at gøre sig bekendt med lyssky politiske tråde i 80’erne og i samme gådefuld ånd, men uden politiske undertoner kan læses Sven-Erik Olsens: ”Et kort fra Præstø fældede biltyven”, hvor flere tyverier af luksusbiler sidst i 30’erne finder sin løsning.
I den mest klassiske historiefortælling bemærkes flere bidrag af lokalhistorikeren Kai Christiansen, der bl.a. fortæller om Præstø kirkegård og skriver en lidt længere artikel om Præstø under besættelsen. Mens han slår sig lidt mere løs i Thorvaldsens arbejde med modeller, hvor vi får noget at vide om Thorvaldsens sex- og familieliv.
Endelig vover Anna Sarah Rye Vestergaard sig i ”Præstø og slavehandel” i krig med et emne, der er følsomt, fordi en del af Danmarks tidligere og nuværende rigdom er baseret på slavehandel. I artiklen følger man på den ene side borgerskabets overklasseliv og på den anden side beskrives handlen med og behandlingen af slaver – samtidig med at det sættes i datidens historiske kontekst.
Mogens Bak-Hansen